Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Valaistussuunnitelma valmis

perjantai 6. huhtikuuta 2012

Valaistussuunnitelma valmis

Ajattelin toteuttaa talon valaistuksen etupäässä ellei jopa ainoastaan LED-valojen avulla. Nyt tehdyssä suunnitelmassa taloon tulisi 127 valaisinta tai valonauhaa, joiden yhteisteho on 1079 W eli noin 1 kWh. Eli jos laittaisi koko talon kaikki valot päälle, sähkölaitos laskuttaa noin 0,10-0,15 euroa tunnilta, sähkön hinnasta riippuen. Led-valojen toinen etu on se, että ne eivät mene jatkuvasti rikki, vaan ne ainoastaan himmenevät 20-vuoden aikajänteellä siten, että tämän jälkeen ne voi vaihtaa.

Valaistuksella on mielestäni aika iso vaikutus kokonaisuuteen ja siihen miltä talo näyttää. Varsinkin pimeinä vuoden aikoina valaistuksella voi piristää kokonaisuutta aika paljon.

Tässä muutamia ajatuksia mitä ollaan valaistussuunnittelijan kanssa nyt pyöritelty:

Led valot on yritetty sijoittaa oleskelutilojen kattoon siten, että niiden avulla ikkunoista sisääntuleva auringon valo tavallaan "jatkuu" iltaan, kun valot sytytetään. Näissä Ledeissä on kaikissa myös himmentimet.

Autokatoksessa, varastotiloissa, työtiloissa yms. on 24cm leveä Plafondi katossa (sininen iso piste suunnitelmaluonnoksissa), ulkoisesti se muistuttaa aika paljon perinteistä työvaloa. Pääeteiseen, kellarin käytäville ja ulos on laitettu autotallin tolppiin ylös-alas sojottavat LED:t, koska minusta juuri tuo valaisin tyyppi näyttää jotenkin hyvältä. Löylyhuoneeseen ei olisi tulossa erillistä valoa, eli jos saunassa on lasinen ovi ja osa seinästäkin lasia kylppäriin päin, sitten sieltä tuleva valo ilmeisesti jo riittää saunan puolellekin. Siivousvalona voisi olla yksi Plafondi lauteiden alla. Löylyhuoneessa rajoitteena on myös se, että LED ei ilmeisesti kestä kuumuutta kovin hyvin, joten jos LED on löylyhuoneessa, se pitää olla ihan alhaalla.

Keittiön työtaso ja keittiön kaapistojen yläpuoli valaistaan epäsuorasti LED-valonauhalla.

Ulkoa päin talon valaistus näyttää itään sellaiselta, että autokatoksen ulommissa tolpissa on kolmet valot ja autokatoksen yläpuolella olevalla terassilla samoin 3 rinnakkaista valoa talon ulkoseinässä kiinni, symmetrisesti alaekerran kanssa.

Etelän seinällä sisäpihalle päin on 2 valaisinta talon päädyissä ja yksi yläterassin oven pielessä, eli taaskin 3 lediä melko symmetrisesti.

Länteen on pikkuparvekkeella 1 LED-valo. Pohjoiseen on pääovella katoksessa 1 ulkovalaisin.

Pihavalaistusta ei ole vielä suunniteltu, mutta ehkä muutama lamppu tulee pihallekin ja mahdollisesti raja-aitaan myös.

Täällä myös Talo Värjölän blogissa hyviä kokemuksia ja pohdintoja LED valaistukseen liittyen.:

Valaisinten lukumäärät ja tyypit:



Kellari:



1-kerros:



2-kerros:

Tunnisteet: , , , , , ,

19 kommenttia:

6. huhtikuuta 2012 klo 8.49 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Hinolta näyttää.
Paljonko on kokonais projektin arvioitu budjetti ja paljonko omaa työtä?

 
7. huhtikuuta 2012 klo 12.46 , Blogger Mika kirjoitti...

Aika paljon tässä mennään "kaveripohjalla" ihan arkkitehdista alkaen. Varsinaisen työn tekee 2 timpuria sokkelista savuppiipppuun, tässäkin molemmat henkilöt tuttuja ammattimiehiä, toinen on kesämökkinaapuri ja toinen on vaimon isä. OP:n lainalaskurin mukaan puutalo maksaa noin 2 tonnia neliö. Sen perusteella 273 neliön talon pitäisi maksaa noin 550 tuhatta. Meillä maksaa aika paljon vähemmän, ja siihen on ainakin 2 syytä, eli talo valmistuu oman metsän puista ja aika pitkälti puoli-tutulla työvoimalla. Muita syitä en itse keksi sille, miksi en lainalaskurien antamiin lopputuloksiin ole päässyt. Eli vastaus kysymykseen: koko talo maksaa alle 400 tuhatta. Tai sitten olen laskenut jossain kohtaa pahasti väärin.

 
13. huhtikuuta 2012 klo 3.36 , Blogger Hanna kirjoitti...

Kiitos tästä valaistuspostauksesta, meillä ensi viikolla sähkösuunnitelman eka palaveri ja pitääpä hyödyntää tätä teidän. Meilläkin ollut ledit mielessä, mutta niiden hinta vain hirvittää...

 
15. huhtikuuta 2012 klo 12.24 , Anonymous Juha kirjoitti...

Paljonko suurinpiirtein valaisinbudjetti, jos toteuttaa kokonaan ledeillä?

-Juha

 
15. huhtikuuta 2012 klo 21.45 , Blogger Mika kirjoitti...

Tarkka hinta riippuu varmaan aika monestakin tekijästä, tämä tässä oleva versio on nro 2, jossa hiukan lisättiin ja muutettiin valaisinten paikkoja ja tyyppejä suhteessa ekaan versioon. Hintaa tuli muutoksesta muutama satanen lisää. Myös itse ledin ominaisuudet (onko himmentimiä vai ei) vaikuttavat. Sitten kohteen volyymi (siitä tuleva tukkualennus), mahdollisesti ostajan halu/kyky tinkiä hinnoista yms. vaikuttavat myös. Tässä yllä näkyvässä tapauksessa kaikki lamput plus valaistussuunnitelman tekeminen olivat 7000-8000 euron haarukassa, sis. ALV. (en nyt näe enkä muista ihan euron tarkkaa summaa, kun kotikoneeltani naputtelen ja varsinainen tarjous on työkoneellani). Olen myös nähnyt jotain huomattavan halpoja ledejä ulkomaisilla nettisivuilla (luokkaa 20-30 euroa per valaisin), mutta en tiedä tarkemmin millaisia ne sitten ovat. Luotan nyt tässä tapauksessa kuitenkin enempi tuttuun ja kotimaiseen myyjään täältä Vantaalta. Nyt karkea jakolasku antaa keskimäärin lampun hinnaksi noin 60 eur/kpl jos noin 8 tonnia jakaa valaisinten lukumäärällä (noin 127 kpl). Ihan mielenkiintoista olisi laskea myös mitä maksaa valaistus seuraavan 20 vuoden aikana, jos ei laittaisi yhtään lediä? Sähkönkulutus nousisi väistämättä, esim. eräässä toisessa omakotitalossa kaikki räystäsvalaisimet vaihdettiin halogeeneistä ledeihin, jolloin ulkovalaistuksen tehontarve sillä muutoksella putosi 500 watista 30 wattiin. Säästö sähkölaskussa vajaa euro per yö.

 
12. toukokuuta 2012 klo 0.36 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Normaali Enstro plafondivalaisin maksaa noin 70 euroa pienoisloistelampulla. Led versio samasta valaisimesta on noin 350 euroa.... Mielenkiinnolla odottelemme budjettia valaistuksen suhteen.

 
12. toukokuuta 2012 klo 1.53 , Blogger Mika kirjoitti...

http://www.ledstore.fi/tuotteet.html?id=9/27

Led Storen hinta Plafondille oli muistaakseni tässä meidän tapauksessa tuo linkissä oleva 89 euroa per kpl. Se kertaa 17 kpl tekee 1513 euroa. Isoissa kertaostoksissa ehkä vähän pystyy pyöristämään loppuhintoja alaspäin. Ledien hintoja tosiaan löytyy laidasta laitaan, ja halpojen Ledien käyttöikä ei ole välttämättä kovin montaa vuotta.

Tarkka valaistuksen hinta selviää vasta ensi vuonna, ja siihen sitten tietysti myös sähkösuunnitelmien ja -töiden hinta tulee vielä päälle.

 
4. tammikuuta 2013 klo 11.16 , Anonymous Tuomas kirjoitti...

Jos lueskelen oikein, korkeaan olohuoneeseen on tulossa led-spotit?
Olin puheissa yhden valaistussuunnittelijan kanssa ja hänen vakaa mielipiteensä oli että spotit kuuden metrin korkeudelta ei valaise lattiaan saakka. Tällaista ei sulla tullut vastaan?

 
4. tammikuuta 2013 klo 14.47 , Blogger Mika kirjoitti...

Kyllä tässä suunnitelmassa näyttäisi 8 lediä olevan myös korkean tilan katossa. Miten ne sitten sieltä asti valaisevat, sen näkee varmaankin sitten kun talo on valmis. Jos valotehoa uupuu, sitten pitää varmaan jotain kohdevalaisimia lisätä vaikka jälkeen päin. Kai noista korkean katon spoteista ainakin taustavaloksi on riittävästi, luulisin.

 
13. helmikuuta 2013 klo 12.12 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Itse sähköurakoitsijana en lähtisi suosittelemaan noin korkeisiin tiloihin välttämättä mitään "kiinteää" valaistusta kattoon. Olipa kyseessä LED tai jokin muu valaisin, on mahdollinen valaisimen/polttimon korjaus/vaihto todella haastavaa. Itse olemme tehteet paljon juuri korkeisiin tiloihin vaihtoehtoisina ratkaisuina mm. seuraavaa: Katoon pari kolme valopistettä (siis koukkukansia joihin voi telineiden vielä ollessa tilassa ripustaa vaikka millaisia desing valoja, korkeus jää yleensä siihen n.3m), näin huoltaminen onnistuu vaikka keneltä. Lisäksi olemme käyttäneet juuri LED-nauhoja seinillä epäsuoraa valoa tuoden, näihin löytyy monenlaista "koteloa/kourua/listaa yms. mihin nauhat ja muuntajat on helppo sijoittaa piiloon. Yhdessä tapauksessa teimme seinien nurkkiin ikäänkuin kotelot alhaalta ylös joihin tuli muistaakseni lasi tai pleksi päälle, näin itse valon lähde jäi taas piiloon. Saunan valaistuksesta riittäisi monenlaisia tarinoita, joka tapauksessa. Kyllä me ainakin olemme asentaneet satoja ja tuhansia ledejä saunoihin, niin kattoon kuin lauteisiinkin, ja LED-nauhaa muutamaan kohteeseen kiukaan taakse valaisemaan epäsuorasti kivi/laattaseinää ja kiuasta. Laadukkaita tuotteita käyttämällä ainakin ovat vielä kestäneet!! (koputan puuta). Hinta-laatu suhteeltaan käyttämissämme ledeissä on ollut todella vähän reklamoitavaa. LED-tuotteet joita käytämme tulevat 95% Suomen Ledivalo Oy:ltä. Näitä led-maahantuojia on varmasti paljon ja kaikilla omat hyvät tuotteensa, tietysti käyttökokemukset puhuvat puolestaan. -Harri-

 
14. helmikuuta 2013 klo 1.46 , Blogger Mika kirjoitti...

Hyviä pointteja! Itse olen mietiskellyt tuota korkeaa tilaa nyt myös siitä näkövinkkelistä, että millä sen täyttäisi? Laittaisiko siihen roikkumaan esim. jonkun kristallikruunun tai korkean mallisella lampun varjostimella olevan lampun? Vai jätetäänkö ihan vaan ylätila tyhjäksi?

Kiinteä lamppu korkean tilan katossa on varmaankin ongelmallinen jossain vaiheessa, vaikka eikös laadukas LED kestä ainakin 20 vuotta? Eli ei siellä katon rajassa usein tarvitse silloin käydä. Koukussa roikkuva lamppu tai koriste-esine on hyvä idea. Paitsi tietysti tällainenkin kerää pölyä, ja huiskan kanssa ei ainakaan lattialta yllä puhdistamaan, mutta pienillä A-tikkailla yltää ehkä.

 
19. helmikuuta 2013 klo 12.29 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Moi!

Törmäsin sattumalta takka-asioissa tähän blogiin ja tykästyin kovasti, vaikka olen vasta silmäillyt jotain.

Valaistus on oma intohimoni ja omassa projektissa siihen on tarkoitus panostaa aika lailla.

LED -valaistus on mielenkiintoinen ja antaa melko tehokkaasti valoa watteihin nähden, mutta ei suinkaan ylivoimaisesti, sen jälkeen, kun Led -polttimon teho nousee yli 5W. Itse asiassa ledin erinomaisuus alkaa jopa kadota isommilla valotehoilla. Lisäksi on huomattavaa, että 3W sähkötehon ledejä verrattiin aluksi 60W hehkulamppuun ja tänä päivänä 5W lediä verrataan valoteholtaan enää 30W hehkulamppuun; 100W oletettu valoteho onkin kuivunut kolmasosaan noin vuodessa, kuten myös lamppujen hintakin.

Seuraavaksi lainaan LED -valoihin erikoistuneen liikkeen asiantuntijan kommenttia vapaasti: " Kymmenessä vuodessa led-lamppu menettää tehostaan 25%, jolloin on aika uusia lamput. Säästöä on kuitenkin syntynyt tuona aikana niin paljon, että valaisimien uusinta kannattaa ja rahaa jää vielä katonkin uusintaan." Tuon toteamuksen kuultuani ajatukset kalliin ja lapsen kengissä olevan led-järjestelmän suuntaan karisivat kuin kuiva savi kengänpohjasta lattialle. Kun vielä muistaa senkin, että lampulle luvataan 20 000 käyttötuntia, mutta elektroniikan kestävyydestä kukaan ei uskalla antaa mitään takuuta: se kestää ehkä 1000 h tai 5000h tai jotain. Eikä sovi unohtaa sitäkään, että yrittäjiä on tällä hetkellä laidasta laitaan, mutta mitkä niistä ovat elossa kolmen voden kuluttua.

Lopuksi heittäisin vielä pari kapulaa rattaisiin. Eräässä led-taloudessa oli sähkökatko ja isäntä teki virtaa agrekaatilla. Hienosti laitteet toimivat, mutta yksikään ledi ei syttynyt enää palamaan. Jostain syystä joillain led-lampuilla on ongelmia sietää jännitevaihtelua.

Led -valon värientoisto on mitä on, ellei maksa ihan maltaita lampusta. Laatuvaihtelut värisävyjen osalta ovat melkoisia jne.

Testaan tällä hetkellä muutamia led -lamppuja ja meille tulee niitä ulkotiloihin. Sisätilojen ledit jätän seuraavaan elämään... tai ehkä joku led-nauha ihan pienen kikailun nimissä voisi olla kiva.

Jos hyvää ledvaloa ajattelee, niin pienissä tiloissa usealla tehokkaalla ledillä saadaan jo ihan mukava valoteho. "Loisteputki" ledien valo oli positiivinen yllätys. Jos niiden hinnat tulevat joskus alas, niitä voisi jopa harkita, ehkä.

Toivottavasti nämä amatöörin vaatimattomat kommentit eivät hämmentäneet liikaa. Nämä olivat vain omien selvitysten, omien näköhavaintojen ja lukemieni opinnäytetöiden ja diplomitöiden päätelmiä, joten näin kehittyvältä alalta ei ole olemassa absoluuttista totuutta. Ja vaikka sellainen olisikin, huomenna se ei välttämättä pidä enää paikkansa.

Sen verran vinkkiä kuitenkin antaisin, että älä missään tapauksessa asenna yhtään lediä minnekään, ennen kuin olet todennut valaisimen ja lampun oikean valotehon itse omin silmin. Vaalean tason valaisee pieni ledi hyvin puolen metrin päästä, mutta kolmen metrin korkeudella tumman lattian yläpuolella saakin olla melkoinen led- paneelien peitto, jotta erottaa, koska valot on päällä. Se ei kerro yhtään mitään todellisesta valotehosta, kun tuijottaa kirkasta kapean valokiilan muodostavaa lediä katossa. LUX -mittari on aika armoton näissäkin asioissa. Jos ledit piirtävät vaaleita laikkuja lattiaan, kannattaa pohtia sitä, millainen on laadukas valaistus ja mistä silmä oikeasti tykkää.

Toivottavasti joku kommentoi ajatuksiani ja ampuu niitä alas, jotta voin päivittää tietoni ajantasaiseksi.

Tsemppiä taloprojektille!

 
19. helmikuuta 2013 klo 12.55 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Sorry!

Vastaan aluksi itse tuohon yläpuolella olevaan sepustukseen.
Katsoin vasta kirjoitukseni jälkeen tuota valaistussuunnitelmaa.

Antaisin sellaisen pienen vinkin, että pyydä valaistussuunnittelijalta jokaisen tilan valokaavio, josta selviää millainen valomäärä tilan jokaiseen kohtaan tulee. Tietokoneohjelma on jokaisen oikean valaistussuunnttelijan perustyökalu ja antaa jotain käsitystä toteutuksesta. Netistä löydät helposti suositus -luxit eri tiloihin, joten saatuja tuloksia on helppo verrata tavoitearvoihin. Jos olet itsellesi rehellinen, ota huomioon vielä valomäärän alenema vuosien varrella, joten lähtöteho pitää olla 10 - 20 % korkeampi kuin tavoitetaso.

En halua sorkkia millään tavalla asiantuntijan tekemää valaistussuunnitelmaa, mutta saat lukea rivien välistä, kun totean, että suunnittelijan muutamaan referenssikohteeseen kannattaa käydä yhdessä vaimon kanssa tutustumassa. Jos näyttää hyvältä ja teille tulee samanväriset pintamateriaalit, niin sitten kaikki on kunnossa. Pinnat nimittäin vaikuttavat valoon yhtä paljon kuin renkaiden pito auton kiihtyvyyteen.

Voisit tietysti luennoida yksityiskohtaisempaa tietoa valaistuksesta, mutta kun tuo varsinainen ammattitaito puuttuu. Näin itseoppineena ei kannata kovin paljoa huudella ja nämäkin ajatukseni voit poistaa tältä hyvältä blogilta ennen aamun sarastusta; ehkä on jopa parempi niin.

 
20. helmikuuta 2013 klo 7.37 , Blogger Mika kirjoitti...

Kiitokset anonyymille kommentoitsijall hyvistä ja kriittisistä kommenteista. Olen samaa mieltä, aina kannattaa kyseenalaistaa ja suhtautua suunnitelmiin riittävällä kriittisyyllä. Erityisen hyvä huomio oli tuo pelivara - eli LEDit kannattaa mitoittaa vähän ylitehoon. Meille tulee kait himmennettävät LEDit eli ylitehon voi ottaa alussa pois himmentimellä. Lamppujen ikääntyessä himmennintä ei välttämättä enää tarvitse "kirkkauden poistamiseen". Ehkä meillä tulee myös muitakin lamppuja kuin pelkät LED:t eli eri käyttötarkoituksen mukaan työvalaistus ja tunnelmavalaistus samoihin tiloihin. Kumpaa se LED sitten on, en vielä tiedä...

Ehkäpä pääsen itsekin kertomaan käyttökokemuksista sitten kun LED:it on asennettu ja tosiaan näkee itse mihin ne riittävät ihan käytännössäkin, eikä vain suunnitelmissa.

 
20. helmikuuta 2013 klo 11.05 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Anteeksi, että tuli tykitettyä tuota led -asiaa täyslaidallisen, mutta kun tuo led ei ole mikään sateen tekijä: se on pikemminkin tuote, joka ratsastaa lähinnä kahdella puolikkaan hyvällä ominaisuudella: energiatehokkuus ja kesto. Kumpikaan niistä ei kuitenkaan kestä kriittistä tarkastelua loppuun saakka, kuten kerroin.

Led -valaistus taapertaa ensiaskelia, joten siihen päätyvät maksavat korkeaa hintaa ja saavat lastentautisen tekniikan. Lamppujen ulkonäkö on mitä on, heijastimet ihmeellisiä virityksiä, elektroniikkaa ei ole testannut kukaan (Mihin perustuu 20 000 h käyttöikä? Jos lamppu oikeasti toimisi niin kauan, valotehosta olisi jäljellä ehkä noin 70%, mutta mitä mahtaa tapahtua värisävyille, kun elektroniikka väsyy jne.) ja sen lisäksi markkinoille putkahtaa jopa vaarallisia tuotteita.

Koskaan ei ole oikea aika ostaa mitään tekniikkaa. Jos kuitenkin heittäytyisin ennustajan paikalle, niin veikkaan, että kolmen vuoden päästä markkinoilla on 10W led-tekniikka, joka tuottaa saman verran valoa kuin 100 W hehkulamppu, siis riittävästi. Sen lisäksi lamppu maksaa 3€/ kpl ja on hienon näköinen. Värien toisto ylittää arvon 95 ja valokulma on hehkulampun luokkaa. Tuote on siis valmis, mutta vasta kolmen vuoden kuluttua.

Edellä olevasta syystä johtuen rakennan omaa järjestelmää hiukkasen sen varaan, että voin vaihtaa LED-lamput, kun tekniikka on siihen kypsä.

Jos mietit, miten sellaisen järjestelmän voi yrittää rakentaa, niin vastaus on yksinkertainen: jos lamppu toimii 230V jännitteellä, siihen löytyy tulevaisuudessa todennäköisesti myös led -lamppu. Jos jännitettä on nostettu tai alennettu, led ei tule korvaamaan valaisimen lamppua ehkä koskaan.

 
21. helmikuuta 2013 klo 11.30 , Blogger Mika kirjoitti...

Halogeenilampuista LED:iin vaihtaneet ovat olleet esim. ulkovalaistuksessa tyytyväisiä. Paljon muuta en ole LED:in käyttökokemuksista vielä itse kuullut. Ja tosiaan totta on se, että kun tekiikka kehittyy, se aina paranemisen ohella myös halpenee. Aikoinaan 286 -tietokone maksoi 12.000 FIM ja siihen ei sopinut edes Windows. Nyt paljon tehokkaampia läppäreitä saa muutamalla satasella. Ja puualumiini-ikkunoillekin luvataan käyttöiäksi 50 vuotta, samoin viemäriputkien sukituksille ja pinnoituksille. Kukaan ei oikeasti tiedä, miten nämä uutuustuotteet sitten aikanaan kestävät. Sama varmaan pätee LED:eihin myös.

Vielä en ole kuitenkaan nähnyt laajassa mitassa "ei olisi kannattanut ottaa niitä LED-valoja" -tyyppisiä kirjoituksia esim. sosiaalisessa mediassa. Sen sijaan 60-luvun ja 70-luvun alun tasakattoiset omakotitalot lienee nykyisin vaihdettu loivaan harjakattoon. Siinä siis oli ilmeisesti kokeilu, joka ei kannattanutkaan. Saa nähdä miten käy LED-valojen kanssa. Aika näyttää.

 
21. helmikuuta 2013 klo 12.49 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Tästähän tulikin mielenkiintoinen depatti....

Tuosta "týytyväisistä" LED-kirjoittajista en osaa mitään varsinaisesti sanoa, mutta haen vastauksen yleiseltä tasolta.

En ole kuullut kenenkään moittivan omaa maalämpöään. Kuulostaa siis hyvältä, mutta ei ihan. Pari päivää sitten kuulin eräältä ammattiporukalta (ei tee itse maalämpötöitä), että kymmenisen tapausta on oikeudessa, koska on tehty liian matalat kaivot. Erään maalaämpöperheen sukulainen kertoi, että suuria vaikeuksia pitää lämmöt tasaisena. Viikonloppuna luin suomalaisen tutkimuksen kolmesta kohteesta, joissa maalämmön COP kertoimeksi oli saatu seurantatutkimuksessa noin 1,97! Stiebel, IVT ym mainostavat COP arvoja 4 ja ylikin! Suhtaudun maalaämpöön suurella varauksella, vaikka sellainen tulee meillekin.

Pointti jota haen on siinä, että kalliin järjestelmän hankkineet eivät kehtaa tunnustaa sitä, että homma ei toimikaan. Minulla on sellainen vahva epäilys, että led-valaistusta tällä hetekellä asentavat eivät ole kovinkaan hyvin perehtyneet valon laatuun, valaistusmääriin ja led-valaistuksen heikkouksiin. Suurin osa matkustaa varmaan "Led- pelastaa maailman" -huumassa olettaen, että tämä uusi valaistus tuo uutta rispektiä lähipiirissä. Led nähdään jotenkin uutena ja hienona ratkaisuna. Jos muistat ensimmäiset taulutelevisiot: jokainen aikaansa seuraava hankki taulutelevison ja mitä suurempi sen parempi. Harmi vaan, että kuva oli hirveää katsottavaa ja mitä suurempi oli kuvaruutu, sitä surkeampi kuva. LED -valaistus tallaa valitettavsti aivan samoilla poluilla tällä hetkellä.

Onpa raskasta filosofointia....

Olen tutustunut useaan led-valaistuun omakotitaloon ja niiden valaistus on ollut jotain surkean ja hirveän välimaastossa. Ainoat toimivat led-valaistukset olen löytänyt yhdestä hissistä, yhdestä pesuhuoneesta ja yhdestä ison kiinteistön porraskäytävästä. (Olen kai huono etsimään) Surkein, siis kamalin, esimerkki oli eräs "miljoonatalo", jossa olohuone/ruokahuone/ aula-tilan päävalaistuksesta huolehti noin 6 metrin korkeudelle harvakseltaan kattoon kiinnitetyt ledit! Katsopa huviksesi valaisinoppaiden käppyröistä, kuinka monta luxia valosta on jäljellä kuuden metrin etäisyydellä valopisteestä! Yllätyt aivan varmasti, kun katsot, kuinka paljon valoteho alenee ensimmäisen metrin matkalla! Tunnelman suhteen talo oli aivan uniikki: harvassa talossa saa elää tähtitaivaan alla pimeässä hiippaillen.

Toivottavasti näistä ajatuksista ei ole paljoa haittaa. Muista pyytää se lux -kaavio siltä valosuunnittelijalta. Jos sitä et saa, niin tee omat johtopäätökset. Kuviesi perusteella asiat eivät ole ihan sitä, mitä niiden pitäisi olla.

 
25. helmikuuta 2013 klo 14.53 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Energiaa säästävät led-valaisimet ovat yleistyneet paitsi kodeissa, myös taloyhtiöiden yhteisissä tiloissa. Uusia valaisimia ja jo rakennettuja sähköjärjestelmiä ei kuitenkaan aina ole sovitettu riittävän hyvin toisiaan vastaaviksi, joka saattaa aiheuttaa herkimpiä laitteita haittaavaa häiriösäteilyä. Häiriösäteily ilmenee television ruudussa ylimääräisinä viivoina, radion särinällä tai tietokoneen oudolla käyttäytymisellä.



Asiantuntijat puhuvat valaistustuotteiden sähkömagneettisesta yhteensopivuudesta, EMC:stä, jonka ollessa kohdallaan sähkölaitteen pitäisi toimia moitteettomasi saman käyttöympäristön laitteiden kanssa.
– EMC-direktiivissä kerrotaan yleiset vaatimukset laitteille. Yksi tapa todeta, että tuote täyttää direktiivin vaatimukset, on testauttaa se tuotetta koskevien yhdenmukaistettujen standardien mukaisesti. Tuotestandardeissa on kerrottu, mitkä testit laitteelle on tehtävä ja mitkä ovat rajat. Harmonisten virtojen testaus on yksi näistä testeistä, kertoo ylitarkastaja Hanna Mustonen Tukesista.
Tukesin tutkimuksissa ilmeni jo vuonna 2011, että yli kolmasosa testatuista led-tuotteista lähetti kuitenkin ympäristöönsä sallittua enemmän sähkömagneettisia häiriöitä. Lähes puolet näistä led-tuotteista tuotti sähköverkkoon niin sanottuja harmonisia virtoja yli valaistustuotteille sallitun määrän.

 
25. helmikuuta 2013 klo 22.18 , Blogger Mika kirjoitti...

"Uusia valaisimia ja jo rakennettuja sähköjärjestelmiä ei kuitenkaan aina ole sovitettu riittävän hyvin toisiaan vastaaviksi, joka saattaa aiheuttaa herkimpiä laitteita haittaavaa häiriösäteilyä."

Jos vaan lampun kanta sopii, niin yleensä LED valo laitetaan vanhan lampun paikalle sellaisenaan, sen kummemmin sähköjärjestelmiä sovittelematta. Ja sama menettely LED-loisteputkissa.

Mistä sitten kuluttaja tai taloyhtiö voi tietää, että on LED riittävän hyvä (kestääkö se 2 vai 20 vuotta himmenemättä ja rikkoontumatta?), ja "onko sähköjärjestlmät riittävän hyvin toisiaan vastaavat"? En minä ainakaan tiedä.

Olettaisin, että kovin yleistä tuo LED valoista johtuva TV:n häiriö ei kuitenkaan Suomi-tasolla ole. Tietääkseni Suomessa on noin 80 tuhatta taloyhtiötä, ja oma villi arvaukseni stetsonista vetäistynä on, että alle 1% eli alle 800 taloyhtiötä on sellaista, joissa LED valo häiritsee TV:tä. Siis jos kaikki talyhtiöt tutkittaisiin, niin arvaisin, että suunnilleen tämmöinen lopputulos löytyisi. Suurin yksittäinen syy TV-kuvan häiriöihin on taloyhtiön oman antennijärjestelmän ikääntyminen, ja jos on häiriötä TV:ssä, niin vian etsintä kannattaa aloittaa siitä. Tietysti jos radiotkin särisee, niin sitten vika on varmaan jossain muualla myös.

Tiedossani ei kuitenkaan ole, että Suomi-tasolla yksikään taloyhtiö olisi kieltänyt asukkaita käyttämästä LED-valoja, sillä yhtäläillä häiriö voi aiheutua asukkaan LED:stä kuin taloyhtiön omasta LED-valostakin. Arvelisin, että lähes kaikissa taloyhtiöissä LED-valoja kuitenkin on, joko yhtiön toimesta tai asukkaiden itselleen ostamia ja asentamia.

Eli mahdollista tämäkin on, mutta ei välttämättä erityisen yleistä eikä välttämättä erityisen häiritsevää - sillä LED-valot kuitenkin yleistyvät kaiken aikaa, ja jotenkin niiden kanssa on tultu toimeen.

Ehkä tekniikka sitten kehittyy vuosien saatossa niin, että nämä häiriö ja vikatekijät jäävät LED-valoista pois? Aika näyttää.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu