Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Teräspaalut ja pienbetonipaalut samoissa hinnoissa?

tiistai 28. elokuuta 2012

Teräspaalut ja pienbetonipaalut samoissa hinnoissa?

Teräspaalut on nyt lyöty ja paalutuspöytäkirjat ja lasku saatu. Paaluja meni 25 kpl eli yhteensä 269,7 metriä. Työlle tuli hintaa paalunmerkkauksineen, paalunkärkineen yms. tilbehöörin kanssa yhteensä 10706,91 euroa.

Kysyin ennen paalutusta tarjousta myös toisenlaisella paalutusmenetelmälle, ja sain hinnan Lujabetonista sellaiselle vaihtoehdolle kuin "Luja-Pienpaalut", joka on nyt myös jonkin sortin uusi keksintö pientalorakentamisessa?

Tälle Lujabetonin kehittämälle menetelmälle hinta - olettaen että menekki olisi ollut tasan 270 metriä (mikä sitten toteutuikin noin puolen metrin tarkkuudella teräspaalua käyttäen), niin tällä menekkimäärällä hinta olisi Lujatalojen tarjouksen mukaan ollut 10379,78 euroa. Eli minusta ihan samoissa hinnoissa Tammisen teräspaalujen kanssa.

Joskin ne teräspaalut olivat kaikki eri mittaisia vaihdellen 9,15 metristä aina 16,75 metriin asti, niin luulisin että tässä kohtaa teräspaalut tulivat kuitenkin edullisemmaksi, koska ne lyötiin maahan metrihinnalla toteutuneen määrän mukaan, ja ainuttakaan hukkapätkää ei tullut. Betonipaaluissa tai pienbetonipaaluissa olisi kuitekin jokaisesta paalusta jäänyt jonkinlainen hukkapätkä, ja sekin olisi pitänyt maksaa saman metrihinnan mukaisena. Plus että teräspaalut menivät maahan niin pienellä koneella ja niin pienellä nakutuksella, että naapurin talot muutaman metriä päässä pysyivät ehjinä.

Tällä hetkellä työmaalla on käynnissä sepelin täryyttäminen ja sen jälkeen alkaa sokkelilaudoitusten rakentaminen, kun pohja teräsbetonianturoille saadaan tehtyä ensin riittävän kovaksi ja tasaiseksi.


Kurkistus paalun sisään. Pitäisikö sinne nyt pudottaa joku viesti tulevaisuuden arkeologeille pohdittavaksi?


90-kiloinen tärylevy.

Viime viikolla kävin työkaluvuokraamolla kokeilemassa, saanko yksin peräkärryyn 200-kiloisen täryn. En saanut, olisi se tietysti vuokraamolla nostettu kärrylle, mutta en olisi saanut palautettua sitä. Tänään menimme timpumrin kanssa uudestaan vuokraamoon (Gles - Tuulilasintie 29, Helsingin Tattarinsuo), ja siellä ei ollut enää yhtään 200 tai 500 kiloista täryä. Joten otettiin sitten 90-kilon täry. Hyvin on homma sujunut silläkin, eikä 200-kiloista tarvita ollenkaan, vaikka pyysin soittamaan sitten kun sellainen palautuu heille taas jostain takaisin.

Tunnisteet: , ,

2 kommenttia:

29. elokuuta 2012 klo 12.16 , Blogger Rakennetaan kirjoitti...

Luja pienpaaluista omaa kokemusta, vaikka olettekin jo paaluttaneet:
Uusi paalu aloitetaan aina edellisestä paalusta jääneellä hukkapalalla, joten hukkaa ei juuri pitäisi syntyä (ja ainakin meillä ylijääneistä paaluista hyvitettiin täysi hinta. Se kirjattiin sopimukseen.).
Ja mun käsityksen mukaan teräsbetonipaalut (myös luja pienpaalut) eivät uppoa niin syvään kuin teräsbetonipaalut, joten säästöä pitäisi tulla siinäkin.
Tsemppiä projektiin!

 
30. elokuuta 2012 klo 5.26 , Blogger Mika kirjoitti...

Hei,

Kiitos tarkentavista tiedoista! Nimittäin se Lujatalojen kaveri selosti minullekin puhelimessa aika tarkkaan sen, että mistä se säästö syntyy (en muistanut enää tuota hukkapätkähyvitystä ja jatkettavuutta teräspaalujen tyyliin). Ja lisäksi kuulemma kantavuus on pienbetonipaaluissa parempi
kuin teräksessä, mikä voidaan ottaa paalutussuunnitelmissa huomioon.

Meillä kuitenkin minusta oleellisin tekijä oli paalujen lyönti lähelle naapurin taloa (joka melkein tontin rajassa kiinni, meillä lähin paalu tulee toisesta talosta 6 metrin päähän). Vähän hirvitti se, että säilyykö naapurin talo ehjänä, ja sen perusteella otin sitten ne teräspaalut, ettei vaan mene hyvät naapuruussuhteet pilalle paalutushomman takia. Ja sitten kun sain teräspaalutuksesta laskun, huomasin että se onkin ihan "samoissa hinnoissa" pienpaalujen kanssa, jos ja kun metrimäärät molemmissa laskelmissa oli sama 270.

Mutta saatoin olla kustannusten osalta väärässä, eli jos olisi tehty talo oikeasti niillä pienpaaluissa, olisi metrimäärä tosiaan saattanut jäädä pienemmäksi (ei uppoa niin syvälle ja paremmasta kantavuudesta johtuen pienempi kpl-määrä).

Ja kyllä Lujatalojen mies sanoi myös, että ei heidän paalut naapurin taloa mitenkään riko, mutta jos rikkoisikin, he sitten työn suorittajana vastaisivat siitä.

Eli ehkä Lujataloilla tosiaan on uusi ja kustannuksia vähentävä innovaatio pientalojen paalutukseen liittyen, mutta en nyt itse uskaltanut tässä tapauksessa tarjouspyyntöä pidemmälle mennä. Jos olisi meidän taloa tehty "keskelle metsää" kauas muista, sitten olisin ehkä uskaltanut kokeilemaan enempi.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu