Vuokraamoissa isot hintaerot
En ole vielä tarvinnut vasaravuokraamoista mitään muita työkaluja kuin betonivibrauslaitteita ja tärylevyn. Enkä ole vielä käynyt muissa paikoissa kuin Tattarinsuon Glesillä ja Suutarilan Ramirentillä. Cramo on kokeilematta. Onko muita vuokraamoita? En tiedä.
Ensimmäisen kerran kävin Glesin vuokraamossa syyskuussa, kun olisin tarvinnut betonivibraa anturavalujen tekemisessä. Ne olivat kuitenkin loppu, joten ajelin siitä sitten seuraavaan paikkaan, joka oli Suutarilan Ramirent. En osaa sanoa, olisinko tienannut polttoainerahat, jos olisin ajanut Cramolle saakka, joko lentokentän kupeeseen tai Konalaan. Ramirentiltä kuitenkin ne vibrat otin, ja varoiksi vielä 2 kpl. Kahden vibran vuokra kahdesta päivästä oli yht. 132,12€. Olisin luullut, että vuokraa olisi mennyt vain yhdeltä vuorokaudelta, mutta kai myöhästyin palautuksessa sen verran, että siitä meni jo toinenkin vuorokausi. Ilmeisesti kaupasta olisi samalla rahalla saanut toisen laitteista omaksi?
Nyt toisella kertaa lähdin hakemaan betonivibraa jo yhtä päivää aikaisemmin, mitä oli tarve. Ja nyt sain sen Tattarinsuon Glesiltä, tässä muuten linkki firman nettisivuille, ja linkissä mm. 22-sivuinen hinnasto:
Tällä kertaa kävi vuokrauksessa parempi tuuri, ja Glesillä oli takahuoneessa vibrauslaite jäljellä. Kahden vuorokauden vuokra oli 7,63 euroa, vaikka tämäkin laite nyt oli vähän kauemmin kuin 48 tuntia. Ramirent olisi varmaan ottanut samasta ajasta jo 3 vrk:n vuokran? Se Glesin lasku tuli Itellan kirjepostilla, eli vuokraamolle ei tuosta vuokrasummasta paljoakaan jää, jos vielä huomioidaan sekin, että laskuttaminen, reskontran pitäminen ja kirjanpitokin maksaa jotain. Täryttimen eli maantiivistäjän hinta (sillä tampattiin sepeliä ennen anturoiden valua) vuokraus maksoi aikoinaan syyskuussa 15,42€. En muista montako päivää se oli vuokralla.
Glesillä ei ilmeisesti ole pk-seudulla kuin yksi toimipiste, ja nyt oli viimeksi käydessäni asiakaspalvelun tiskillä lappu, että he ovat muuttamassa Tuulilasintieltä Kankiraudantielle. Muita toimipisteitä näyttäisi olevan Lahdessa ja Turun seudulla, ainakin tämän kartan mukaan:
Tunnisteet: Gles vuokraamo, hinnat, Ramirent, vuokraamot
6 kommenttia:
Täällä "maalla" pystyy yleensä neuvottelemaan hinnasta etukäteen (tyyliin jos palautan tän maanantaina puolelta päivin, niin onhan se tasan kaksikymppiä?). Sitä en tähän hätään muista, onko Ramirentiltä meillä ollut mitään vuokralla, ollaan pääsäntöisesti käytetty urakoitsijoiden omia koneita.
Täällä pitää kuitenkin aina miettiä vähän myös etäisyyksiä, bensa/diisseli maksaa jo sen verran, että kovin montaa kymmentä kilometriä ei kannata yhden kympin alennuksen takia ajaa. Etenkään edestakaisin.
Kyllä tuo sama toimii myös Turun seudulla. Eli asioidessaan samassa paikassa (ja ehkä ei siinä suurimassa ketjussa) hiukankin enemmän, voi neuvotteluilla saada hyvätkin alennukset. Eli tässä toimi ihan sama kuin rautakaupoissa, eli juurikaan ei kannattanut juosta joka rautakauppaa tai vuokraamoa läpi, koska jos olit vakioasiakas, sait yleensä neuvoteltua aina sen halvimman hinnan, ilmaisia päiviä ja mikä tärkintä, myös "takahuoneesta" yleensä aina löytyi kysytty laite, vaikka hylly ammotti tyhjyyttään. Isoin ongelma vuokrauksissa Turun seudulla oli se, että vuokraamot eivät juurikaan ole auki viiden-kuuden jälkeen ja viikonloppuisin.
OK - tämä rakentaminenhan on sitten tosi mielenkiintoista, eli ikinä ei tiedä mitä mikin maksaa, ennen kuin on maksanut ja kuitissa mahdollisesti olevat alennusprosentit nähnyt. Paitsi tietysti silloin, jos hinnoista sopii etukäteen ihan suusanallisesti. Rautakaupan osalta tämän systeemin jo tiesinkin, mutta vuokraamossa olen ollut niin kuin apteekissa, eli en ole muistanut tinkiä. Pitääkin muistaa sitten ensi kerralla. Tässähän tulee jo mieleen etelän maiden lomareissut, jossa kaikki mahdollinen hinnoitellaan aina "special price only for you" -periaatteella. Ja siitäkin sitten neuvottelemalla lähtee aina puolet pois.
Meillä tuo Gles sattuu olemaan lähin tai toiseksi lähin vuokraamo, riippuen vähän siitä mitä reittejä sattuu ajamaan Suutarilaan tai Tattarinsuolle, niin molempiin tulee matkaa noin 10 km.
Hartiapankkirakentaja (ilman talopakettia) pääsee / joutuu neuvottelemaan kaikkien hankintojensa hinnat itse oikealle tasolle. Tällaisissa pienissä hankinnoissa euromääräiset erot ovat vielä pieniä, joskin prosentuaalisesti ne voivat olla hyvinkin suuria. Isommissa hankinnoissa ja töissä (sähköt, vesiputket ja -kalusteet, lämmitysjärjestelmät, katot, ovet, ikkunat, kaapistokalusteet, vesikourut jne.) euromääräisetkin erot voivat jo olla useita tuhansia. Niissä on rakentajalla todellinen mahdollisuus / haaste, joka vaatii melkoisesti omaa vaivannäköä ja asioihin perehtymistä. Mitä enemmän asioihin jaksaa / ehtii paneutua ja kilpailuttaa eri toimittajia, niin sitä edullisempaan lopputulokseen on mahdollisuus päästä, tarvitsematta kuitenkaan tinkiä omista laatu- / määrätavoitteistaan.
Tsemppiä vaan projektille. Toivottavasti hommat etenee ilman suurempia yllätyksiä.
Kyllä hartiapankki rakentajan kannattaa ostaa kallimmatkin koneet omaksi.
Kohta joku kysyy että miksi ihmeessä. Siihen saa varmasti positiivisen vastauksen kun talo on valmis ja koneet myyty.
Gles on onneksi ihan omassa hintaluokassaan vaikka saan ite esim 40% pois Cramon hinnoista. Mutta anonyymin kanssa ihan samaa mieltä, aika monet koneet kannattaa ehdottomasti ostaa itelle, ei tartte vuokraamosta aina hakea ja niitä tulee käytettyäkin paljon enemmän (=nopeampi rakentaa). Ainakin kivitaloa rakentavana voisin sanoa heti että ehdottomia kalliimmaan puoleisia työkaluja mitä kannattaa ostaa itelle ovat ainakin koneellinen harjateräksen katkaisin ja tasolaser, ja tietty halvemmista vaikka naulapyssy, nauharuuvain yms yms (ja lämmittimet, kuivaimet yms,)
Lähetä kommentti
Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]
<< Etusivu