Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Savupiippua nousee...

maanantai 7. tammikuuta 2013

Savupiippua nousee...

Taloon tulee 2 savupiippua, joista toinen on Schiedelin valmispiippu (se on 1-horminen, kevyt ja se tulee ontelolaattojen päälle), ja toinen piippu on 2-horminen tiilipiippu, joka alkaa kellarin lattialta ja jatkuu 11,5 metriä kaikkien kolmen kerroksen läpi. Tämän pitkän piipun kautta kulkee saunan kiukaan ja kellarin takkahuoneen savut pihalle. Molemmat piiput pellitetään aikanaan, eli sen jälkeen ne ovat ulospäin samannäköiset, jos taloa ulkopuolelta katsoo.

Tiilipiippuun tulee 1440 kpl täystiiliä talon sisään ja sen päälle 385 säänkestävää reikätiiltä välitilaan ja katolle. Yhteistä massaa näillä tiilillä on 5428 kiloa, plus laastien paino päälle, jolloin piipun kokonaispaino on hyvinkin yli 6 tonnin luokkaa. Iso massa tarkoittaa myös hyvää lämmönvarauskykyä, ja sitä kautta kellarin takkaa ja saunan kiuasta voi halutessaan käyttää jossain määrin koko talon lämmittämiseen. Eli jos ilmavirtaus käy takalta tai kiukaalta kellarissa porraskäytävän alaosaan, siitä lämmin ilma pääsee nousemaan ylimpään kerrokseen asti. Toinen reitti lämmön etenemiseen on tiilinen savupiippu, johon ajattelin laittaa molempiin hormeihin kahdet sulkupellit.

Ensimmäiset sulkupellit ovat kellarissa tulipesien lähettyvillä, ja ensisijaisesti näitä käytetään. Mutta sen lisäksi olisi vielä ylimääräiset sulkupellin yläkerran makuuhuoneessa, ja jos nämä ylimmän kerroksen pellit laittaa kiinni, sitten estyy kovilla pakkasilla pakkasilman pääsy piipunhatun alta koko savupiipun sisään, ja tällöin savupiippu jää lämpöiseksi, ja ehkä luovuttaa lämpöä jossain määärin kaikkiin kolmeen kerrokseen. Näin ainakin teoriassa? Aikakaan sitten näkee, toimiiko tämä myös käytännössä. Toki noista ylimääräisistä yläkerran savupelleista on se vaara, että ne voivat vahingossa unohtua kiinni, jolloin seuraavan kerran, kun tulta virittelee saunan kiukaaseen tai kellarin takkaan, niin onkin savut sisällä kellarissa...

Tässä nyt kuitenkin tilannekuvia tältä päivältä:


Savupiippua nousee...


Sama lähempää.


Sama vielä lähempää.

Kellarissa sapupiippu päällystetään lopuksi laastilla, jotta pinta olisi samanlainen kuin vieressä olevalla Pikku-Juhana takallakin. Siis valkoinen.

Tunnisteet: , , ,

6 kommenttia:

7. tammikuuta 2013 klo 8.52 , Blogger Jonna kirjoitti...

Hienolta näyttää & hyvän näköistä jälkeen!

 
7. tammikuuta 2013 klo 11.42 , Blogger Mika kirjoitti...

Kiitos-kiitos. Mieli tekisi jättää punatiilimuuraus rappaamatta, kun timpurilla on muurauksessa käden jälki näinkin hyvää. Mutta kellarissa vaan ei tulevat värit sovi punatiilen kanssa yhteen. Ja muun värisiä tiiliä hormitiiliksi ei vissiin olisi ollut.

 
7. tammikuuta 2013 klo 23.19 , Blogger Pekka Lillstrang kirjoitti...

Me laitettiin kanssa toinen pelti ylös kun piipulla on kovasti mittaa. Kyseessä toki oli juuri Schiedelin valmispiippu jossa johtuminen on kyllä merkittävästi huonompaa. Mutta kyllä tuolla silti jotain tekoa on kun saa piipun ylhäältä tukkoon jos ei tulta usein polttele. Meillä saattaa ainakin helposti olla semmoinen kuukauden tauko takkatulen pidossa niin ihan mielellään tökkää yläpellinkin kiinni jos pakkasta on reilusti... Ja tekovaiheessa se pelti ei kovin paljon maksa mutta alappa laittaa jälkikäteen :)

 
8. tammikuuta 2013 klo 6.32 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Jätä ne alakerran pellit kokonaan pois ja ainoastaan yläkerran pellit käyttöön!
Ennenmmin tai myöhemmin tulee muuten savu/häkä vahinko

 
8. tammikuuta 2013 klo 8.06 , Blogger Unknown kirjoitti...

Meillä oli kanssa muurauksen edetessä ajatus siitä, että miksi moin hieno pinta pitää tasoittaa piiloon... eikä ollut edes puhtaaksimuuraamista.

Kahdessa pellissä samassa hormissa on juuri mainitsemasi asiat vaakakupeissa. Meille tuli kaksi peltiä kellarin hormiin ja aika näyttää jääkö toinen turhaksi. Peltihän siis kannattaa laittaa sinne piippuun mikäli se yhtään askarruttaa. Jälkikäteen sitä ei tule tehtyä vaikka pellin saakin tiilipiippuun myöhemminkin.

terv, Ari

 
8. tammikuuta 2013 klo 8.59 , Blogger Mika kirjoitti...

Ehkä pitäisi laittaa tuplapellit myös siihen lyhyempään Schiedel-piippuun. Sen lämmönvarauskyky on keveytensä vuoksi aika olematon, ja piipussa on eriste koko pituudeltaan ja ulkokaton kohdalla myös "thermo-stop" -kerros, joka estää kylmän johtumisen talon sisään, niin kuin tiilipiipussa tapahtuu. Tässäkin vaihtoehdossa pätee kuitenkin se, että jos ei ylimääräisiä sulkupeltejä rakennusvaiheessa laita, niin ei niitä myöhemminkään enää paikoilleen saa, jos jostain syystä piipun haluaisi sulkea läheltä katon rajaa.

Yleisin ja kätevin paikka sulkupelleille on tietysti tulisijan lähettyvillä, jolloin tulta tehdessä aina vilkaisee, että onhan pelti auki. Ylimpiin kerroksiin on myös sen verran "pitkä matka", että kuitenkin on niin laiska, ettei aina viitsi käydä katsomassa onko pelti auki vai kiinni. Ja ylin pelti voi olla koko kesän auki. Talvella ylimmällä pellillä voi estää pakkasilman pääsyn hormiin, mutta jos Schiedelissäkin on estetty eristeillä pakkasen ja samalla myös lämmön pääsy piipun runkoon, niin ei kait sillä pitäisi olla mitään merkitystä, vaikka olisi koko piipun mitta pakkasilmaa täynnä? Toki suurten pakkasten lauhtuessa ja suojakelien alkaessa piippuun kondensoituu kosteutta, jos ylintä peltiä ei olisi - tai se olisi avoin?

Häkä- ja savun vahingon voi saada aikaan ihan yksinkertaisellakin pellillä, ja sen varalta kannattaa ostaa häkävaroitin. Niitä saa halvalla esim. Verkkkokauppa.comista ja vissiin Biltemastakin yms:

http://www.verkkokauppa.com/fi/product/25756/ctknx/Kidde-Basic-hakavaroitin-Hakavaroitin-havaitsee-puu

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu