Pankkien vertailu kannattaa
Kahdessa aiemmassa blogipäivityksessäni olen pohtinut kiinteistövälittäjien mahdollisia eroja, ja edelleen haluan korostaa, etten ainakaan tarkoituksella moiti ketään.
Joskin olen sitä mieltä, että kiinteistövälittäjän pitää myyntihinnan arvioinnissa olla huolellinen, eikä takki saisi kääntyä kesken myynnin niin, että jos sopimusta tehdessä on jollain perusteella jokin käsitys myyntiin tulevan asunnon hinnasta, niin jo parin näytön jälkeen se käsitys hinnasta olisikin sitten oleellisesti eri.
Tällaistakin kuitenkin aina välillä tapahtuu, sekä oman kokemukseni että myöskin tämän linkin mukaan. Itse nyt onneksi hiukan tiedän asuntojen hintoja, sekä pyydetyt että toteutuneet, mutta täysin tietämättömiä ihmisiä voidaan ehkä vetää nenästä, jolloin asunto meneekin kaupaksi alehintaan ja välittäjä pääsee nopeammin etsimään seuraavia toimeksiantoja. Eihän se hinnan alennus välittäjän omaa palkkiota juurikaan pienennä, mutta suuri lupaus myyntihinnasta voi auttaa toimeksiannon saamisessa?
Vertailu kuitenkin kannattaa, myös pankkilainasta neuvotellessa.
Kuten aiemman päivityksen kommentoinnissa jo totesin, pankki "X" vastasi, että he antavat tällä hetkellä lainaa vain talopaketin ostajille. Jos en olisi muualta kysellyt, kai olisin itsekin sitten talopaketin tilannut, mikä vaihtoehtona oli toki tietysti mielessä jonkin aikaa ihan muutenkin.
Toisessa pankissa taas rakennuslainan saamisen ehtona oli se, että tontti pitää olla oma ja velaton. Sitä kautta taas päästiin sujuvasti siihen aiheeseen, että vanha asunto pitää olla myytynä ennen kuin rakennuslainaa voi saada, koska näin juuri tulee mahdolliseksi se, että tontti todella on oma ja velaton. Tai ainakaan itselläni ei ole pankkitilillä sellaisia summia, että olisin tontin ostanut käteisellä, ja kyllä kait useimmat muutkin tontin ostoon pankkilainaa tarvitsevat? Ja tässä pankissa sitten se velaton tontti, plus sille rakennettava rakennus ovat rakennuslainan vakuutena. Muita vakuuksia ei tarvita. Tai muut vakuudet eivät edes kelpaa, esim. henkilötakaukset lisävakuutena eivät käy, eli niiden avulla ei saa yhtään suurempaa rakennuslainaa.
Kolmannessa pankissa sain ensin negatiivisen eli "ei-myönnetä-ollenkaan-lainaa" -päätöksen selostuksella, että "on toki ajatuksena ihan hieno idea, että te rakennatte talon oman metsän puista, mutta eihän niitä oman metsän puita nyt sellaisenaan voi talon rakentamisessa käyttää..." Ja tämä pitää tietysti osittain ihan paikkaansakin, eli kantavat rakenteet pitää tietysti olla leimattua puuta, mutta vuorilaudat, ei-kantavat väliseinät yms. jo voidaan tehdä oman metsän puista. Laitoin sitten kuvina vastausviestin, että tässä ollaan nyt moottorisahan kanssa kaatamassa tukkeja, seuraavassa kuvassa niitä vedetään omalla traktorilla metsästä pois, ja seuraavassa kuvassa tukkeja sahataan omalla sirkkelillä laudoiksi, viimeisessä kuvassa oli vielä tutun höylärin koneet, joilla tehdään paneelit ja listat valmiiksi. Sitten pankissakin jo ymmärrettiin asia. Lopuksi oli vielä kuva, miten tästä puutavarasta syntyi kesämökin laajennus. Ja lainalupaus tuli sen jälkeen myönteisenä.
Neljännessä pankissa oli vaikeuksia ymmärtää tontin As Oy muotoisuutta. Tai ainakin kuvittelen, että ilman sitä lisäominaisuutta lainahakemus olisi ollut helpompi. Eli tontti ostettiin siis alunperin KOY-muotoisena, kun edellisen omistajan piti rakentaa samalle tontille liikerakennus. Edellinen omistaja eli Henry Katajan Rakennusliike kuitenkin teki konkurssin, ja nyt samalle tontille tuleekin omakotitalo, ja KOY on muutettu As Oy:ksi. KOY oli keskeneräinen, ja sen osakekirjat olivat väliaikaiset. Ne pitäisi nyt painattaa Gemaltossa ihan varsinaisiksi osekekirjoiksi, ja vasta sitten ne käyvät vakuutena pankille. Siis vaikka tontti ja sille aikanaan tuleva rakennus ovat kyllä ihan samanarvoisia, oli niiden omistamista koskeva osakekirja sitten väliaikainen taikka ei. Mutta näin tässä pankissa, ja täällä on siis lainahakemus edelleenkin kesken, he haluavat oikein nähdä että ne "vakuuspaperit" ovat sitten kunnossa tältä osin, ennen kuin päätöstä tekevät.
Vielä viidennessäkin pankissa kävin, tai itse asiassa aloitin sieltä. Eli nykyinen ns. "oma pankki". Ja ainut paikka jossa myönteinen lainapäätös tehtiin heti, kun tulin ovesta sisään, tosin tässäkin pankissa nykyään vaativat sen, että lainahakemus pitää tehdä jo etukäteen netin kautta omilla pankkitunnuksilla, eli oli sitä ehkä hiukan ehditty silmäillä sillä välillä kun olin pankkiin matkalla. Ja tässä oli vielä lainan määrän liittyen sellainen positiivinen yllätys, että jo lähtökohtaisesti lainaa myönnettiin 40 tuhatta enempi, mitä olin edes kysynyt sen perusteella mitä oma excel-laskelmat näyttivät että hanke tulisi maksamaan. Eli ns. "pelivara" tarjottiin jo heti kättelyssä, koska "ainahan ne aikataulut ja budjetit hiukan tahtovat venyä..."
Yhdestä asiasta kaikki pankkiirit olivat samaa mieltä: vanha asunto täytyy olla myytynä ennen kuin uutta rakennuslainaa voi nostaa. Meillä siis vanhaa lainaa vielä yli 100 tonnia jäljellä. En sitten tiedä onko pankkien linja sama, jos vanhaa lainaa ei olisi ollenkaan tai se olisi hyvin pieni. Tiedän kuitenkin erään kaverini kertomana, että vastaus oli ollut ihan sama hänellekin, vaikka hän oli ostamassa omakotitaloa, ja siinä nyt ei pitäisi olla riskiä budjetin ylittymisestä ollenkaan. Vanha piti hänenkin myydä ensin, ja vasta sitten allekirjoittaa sopimus uuden ostosta.
Mielestäni tämä "2 omistusasunnon loukkuun" -pääsyn estävä lainapolitiikka on ihan hyvä. Vanhan asunnon voi myydä siis kaikessa rauhassa ensiksi, ja jos se ei mene kaupaksi, sitten se pitää vuokrata ja yrittää myyntiä joskus myöhemmin. Pahin skenaario olisi kuitenkin se, että uusi talo valmistuu, vanha on myymättä - ja se ei menekään kaupaksi. Jos siinä yhteydessä sitten korot nousisivat reippaasti, niin saattaisihan siinä käydä huonostikin. Tai jos sattuisi kahden ison lainan kanssa jokin muu ongelmatilanne, esim. pitkäaikainen työttömyys, sairastuminen, avioero tms. henkilökohtainen syy, niin aika ikävässä tilanteessa saattaisi olla sittenkin.
Mutta lopputulos oli siis se, että vertailussa saaduissa vastauksissa oli muitakin eroja kuin korkomarginaali. Tosin juuri tästä johtuen saattaa oma pankki nyt vaihtua. Katsotaan miten jatkoneuvotteluissa käy.
Joka tapauksessa lopputulos on se, että pankkien vertailu kannattaa, siihen käytetystä ajastä pääsee ihan hyville tuntipalkoille. Ja jos jonkun pankin vastaus ei miellytä, ei siitä kannata lannistua. Omien rahkeiden riittävyys pitää myös harkita, eihän tässä nyt varmaan kukaan tiedä, että missä tilassa Suomi ja Eurooppa ovat esim. 5 vuoden kuluttua? Ehkä kaikki menee lopulta ihan hyvin, mutta välttämättä ei mene...
Alla kuvassa eräs kesken jäänyt rakennushanke Saksan Nürnbergistä. Rakennuttajana oli joku Hitleriä lähellä oleva taho, muistaakseni se heidän puolue. Rakennuksen sisäpiha on tänäkin päivänä ilman kattoa. Eli ei tästäkään sitten tullut mitään kongressitaloa natsipuolueen kokouksille, vaan tulikin museo...
Tunnisteet: lainan ehdot, pankkien vertailu, pankkilaina, rahoitus rakentamiseen, rakennuslaina, talopaketti
2 kommenttia:
Me saimme kyllä vuosi sitten rakentamislainan ilman mitään ehtoja. Itse asiassa neuvotteluja käytiin kahden pankin kesken ja kolmannestakin olisi lainaa tullut, mutta meille huonommilla ehdoilla. Nykyinen asunto meillä on velaton, mutta se kattaa lainasta alle puolet. Itse laina on kolmeosainen: tonttilaina, nykyisen asunnon ja tontin erotus ja kolmanneksi loppusumma. Nuo kaksi ensimmäistä meidän pitää maksaa pois vuoden loppuun mennessä eli kun saamme rahat nykyisestä asunnostamme.
Velaton asunton varmasti auttaa asiassa - varsinkin jos muitakaan lainoja ei rakentamiseen ryhtyessä ole. Silloin helpoiten vältetään tilanne, että kokonaislainamäärä olisi pankin mielestä liian suuri (korkoriskit), tai että vakuusarvot olisivat liian pienet (velaton asunto tai siitä saatava kauppahinta käy vakuutena seuraavaan projektiin).
Itse olen kuitenkin tehnyt ilmeisesti pankkiirien mielestä huonoja ratkaisuja viime aikoina. Aiemmin omistin esim. sijoitusasunnon, joka oli hyvä vakuus joka asiassa. Mutta nyt olen luopunut siitä, ja ryhtynyt yrittäjäksi. Jolloin pienyrityksen osakekanta = vakuusarvo nolla. Samoin kiinteistöomistukset Virossa = vakuusarvo nolla, siitäkin huolimatta että kiinteistöjen yhteispinta-ala (etupäässä kasvamaa metsää) on noin 55 hehtaaria yhteensä.
En tiedä onko maailma muuttunut viimeisen vuoden aikana mitenkään, paitsi että asuntokauppa on kyllä oman näkemykseni hiukan hiipunut vuoden 2012 aikana. Mutta jos verrataan tilannetta 3-4 vuoden takaiseen, sitten eroja on paljon. Vielä muutama vuosi sitten asuntoja ostettiin näkemättä. Ostaja keskusteli ensin välittäjän kanssa ja heti perään isännöitsijän kanssa ja teki kaupat. Nyt en ole tällaisia soittoja isännöitsijän roolissa saanut ainakaan 2 vuoteen enää ainuttakaan. Muutamia vuosia sitten lainojen marginaalit olivat alle puolen prosentin luokkaa, parhaat marginaalit vuodelta 2008 olivat 0,17% kokonaiskoron ollessa 3% tuntumassa. Nyt pankkien perimät marginaalit ovat kokonaisen prosentin luokkaa. Kokonaiskorko on silti alentunut.
Kai noilla pankeilla sitten on tai saattaa olla esim. jokin euromääräinen enimmäismäärä, että paljonko vanhoja lainoja saa olla ilman että siitä seuraa kehoitus tai ehto, että pitää myydä vanha asunto pois ennen kuin uutta lainaa saa euroakaan. Tai että uusi projekti ei saa alkaa lainarahalla ennen kuin vanha asunto on myyty, mitä sanamuotoa sitten keskusteluissa käytetäänkin.
Lähetä kommentti
Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]
<< Etusivu